Aan het eind van ieder jaar is het gewoonte om even terug te blikken en vooruit te kijken. Dit jaar was om in termen van de Formule 1 te spreken een knetter, knetter, knetter gek jaar met Corona en de grote tempoveranderingen in de economie. Dan hollen, dan stilstaan, een situatie waarbij wij als adviseurs ook af en toe de weg dreigden kwijt te raken.

Voor ons is het gelukkig vooral naar de langere termijn kijken en daar wat over proberen te zeggen.

Bij hypotheken kijken wij dan naar de waardeontwikkeling van het eigen huis en natuurlijk naar de rente.

Stijging huizenprijzen

Om bij de waardeontwikkeling te beginnen: de huizenprijs is dit jaar met gemiddeld ongeveer 20% gestegen ten opzichte van 2020. Ook voor het komende jaar wordt niet verwacht dat de huizenprijzen zullen dalen. Het zal naar verwachting nog jaren duren voordat de aangekondigde bouwgolf van 100.000 woningen per jaar gerealiseerd zal worden. Voor volgend jaar is op basis van de schaarste eigenlijk maar een weg: omhoog.

Wat doet de rente?

De rente dan: dat is veel moeilijker te bepalen. Eigenlijk zou de rente veel hoger moeten zijn, ware het niet dat we in de hele wereld geld bij printen om de lopende schuldenberg te financieren. Deze ontwikkeling levert een tegendruk op die steeds ongemakkelijker aanvoelt maar desalniettemin wel een realiteit is.

Nu er een nieuwe wereldwijde zware lockdown zou kunnen komen door Omicron is een jaar van weer grote schokken in het prijspeil (en daardoor een feitelijke hogere inflatie dan verwacht) voorstelbaar. De centrale banken zullen echter waarschijnlijk als reflex nog weer verder de geldkraan opendraaien, met per saldo een grotere rekening voor de volgende generatie, maar voor nu een niet meer dan licht stijgende rente. Deze renteontwikkeling geeft dus wat adempauze voor de storm die er daarna aan kan komen (zeg als adviseur nooit “die er aan komt” want wij weten het ook niet).

Hypotheek aanpassen in 2022: het is nog niet te laat

Volgend jaar is dus nog steeds een mooi moment om de rente van de hypotheek te herzien. 2021 was een groot oversluitjaar. Veel bestaande huiseigenaren zagen, vaak tot eigen verbazing, dat de maandlasten met grote bedragen omlaag konden. Meefinancieren van boeterente en gelijk maar die verbouwing meenemen, of een gift aan de kinderen (die anders zelf geen huis meer kunnen kopen), het was allemaal mogelijk.

Het zal ook allemaal mogelijk blijven voor de mensen die nog niet deze stap hebben genomen. Wel belangrijk om rekening mee te houden:

  • Het huis moet overwaarde hebben (check, dat is nu in alle gevallen zo)
  • Het inkomen moet bestendig zijn (lastiger aan te tonen voor ondernemers dan voor werknemers)
  • Er moeten niet teveel andere schulden zijn (veel mensen lossen hun persoonlijk krediet nu overigens wel vaak in met een nieuwe hypothecaire lening die veel goedkoper is)
  • Het pensioen moet toereikend zijn (mensen die 10 jaar vóór pensioenleeftijd zitten worden ook getoetst op pensioeninkomen)

Toptijden voor oversluiters, drama voor starters

Als er wordt voldaan aan de eisen die de geldverstrekkers stellen is er veel mogelijk. Een licht stijgende rente zal dit niet oninteressant maken. 2022 zal dus vooral het jaar van de oversluiters zijn, net als 2021. Mooi voor die mensen die daarmee langdurig hun lasten kunnen verlagen en zekerheid kunnen kopen. 2022 wordt voor kopers weer een jaar waarbij alleen mensen met een dikke overwaarde in het huidige huis kunnen doorstromen. Voor starters is de markt dramatisch natuurlijk en dat is geen goed nieuws. 2022 zal weer een knettergek jaar worden. Wij zijn er om u te helpen om uit de gekte een voor u zo gunstig mogelijk langdurig resultaat te slepen.

Benieuwd naar de mogelijkheden met uw hypotheek? Vraag een gratis hypotheekberekening aan, waarin wij de mogelijkheden voor u op een rij zetten.