Bron: https://www.dexxi.nl/blog
Het doet ons goed dat veel sectoren in de economie nu uitstekend draaien. Business As Usual!, zo lijkt het! En dát is goed nieuws voor veel Nederlanders die met een dikke glimlach ergens in deze maand hun kerstgratificatie, dertiende maand of de eindejaarbonus krijgen bijgeschreven.

Maar ja, wat te doen met al die extra euro’s?

We hebben voor u 5 opties op een rij gezet en we hebben elke optie – ter waardering – van een aantal vinkjes voorzien.

Optie 1 – Zet uw geld op een spaarrekening

We begrijpen de logische gedachte om de extra ontvangen euro’s tijdelijk ergens te stallen – bijvoorbeeld op een spaarrekening – en dan later te beslissen wat te doen. Op zich een prima besluit, maar u weet toch wel – hopen we – dat een spaarrekening eigenlijk geen spaarrekening meer genoemd mag worden? Want, de rente is overal nagenoeg 0%. U spaart daar niet. U teert juist in omdat een spaarrekening het niet meer wint van de inflatie in ons land.

Overigens… een spaarrekening is wél veiliger dan die oude sok thuis of de enveloppe onder in de snoep-pot in de kast. Zo is het ook weer. Dat is de enige reden waarom we toch één ster geven aan deze optie.

Optie 2 – Los uw schulden af

Hier kunnen we heel kort over zijn: los uw schulden af. Betaal de openstaande rekeningen en los uw creditcardschuld of flexibel krediet af. Natuurlijk is het ook een optie om met (een deel van) die extra december-euro’s wat extra op de hypotheek van de eigen woning af te lossen.

Dat geeft rust in uw hoofd. Zo simpel is het.

Optie 3 – Ga beleggen

Regeren is vooruitzien, is vast ook úw credo. En, daar past beleggen goed bij. Zeker als u nu nog niet weet wat op de korte termijn de bestemming van dat geld is. Beleggen werd in Nederland bovendien heel toegankelijk in de afgelopen jaren. Iedereen kan beleggen!

Zo zou u bijvoorbeeld (een deel van) die extra euro’s kunnen gebruiken om iets opzij te leggen voor later, bijvoorbeeld voor uw pensioen. Het interessante is dat dit in Nederland fiscaalgunstig kan. U trekt namelijk uw inleg af bij uw aangifte inkomstenbelasting en daardoor betaalt u nú minder belasting!

Interessant is verder het volgende: dat fiscale voordeel (door te gaan pensioenbeleggen) is meestal extra gunstig omdat u over uw eindejaarbonus of dertiende maand vaak méér belasting betaalt. Win-win dus!

Overigens kunt u ook gaan beleggen met een ander doel.

Optie 4 – Uitgeven, uitgeven, uitgeven…

Geld moet ook rollen! En als het financieel kan, is er eigenlijk niets leukers dan het aanschaffen van mooie nieuwe spullen. Geef het dus maar gewoon lekker uit. De retail is u eeuwig dankbaar! Maar tegelijkertijd geldt: haastige spoed is zelden goed. Koop niets waar u achteraf spijt van hebt.

Misschien dan toch een pas op de plaats maken?

Optie 5 – Schenken aan kinderen of kleinkinderen

Ook een interessante optie! Uw kinderen en kleinkinderen zullen nóg meer van u houden dan ze al deden. Hoewel we niet over uw familiezaken gaan, toch een tip: u kunt bij die schenking er een voorwaarde aan hangen. Zoiets als: ‘Besteed het goed en nuttig!’

Doe het samen en leg uit dat ook geld het zware werk kan doen om 100.000 euro op te bouwen.

Precies dán is optie 3 voor uw kinderen of kleinkinderen plots heel interessant. Misschien wordt uw schenking zelfs een mooie opstart voor hen om iets voor het eigen pensioen opzij te leggen. Zeker weten dat dit geen overbodige luxe meer is!

Laat hen daarom dan ook op dat vlak eigen regie nemen!

Enfin, welke optie u ook kiest: doe het altijd goed onderbouwd.

En: als u besluit dat optie 3 inderdaad de meest relevante is, dan hebben wij wat dat betreft meteen een goed idee…

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De waarde kan stijgen maar ook dalen.